Gert Beyers
Een Roparun team bestaat niet louter uit 8 lopers. Er komt wel wat meer bij kijken om de 570km tussen Parijs en Rotterdam te overbruggen. Zo hebben ook wij een heus dreamteam bij elkaar gezocht: naast lopers hebben we ook andere profielen gezocht: fietsers, chauffeurs, masseurs, culinaire chefs, … .
Allemaal hebben we 1 ding gemeenschappelijk: we hebben een sportieve band die we graag op dinsdagavond tonen op de atletiekpiste in Kalmthout.
Maar het is niet omdat wij elkaar al door en door kennen, dat we dat niet graag met anderen delen...
Nummer vijf in deze reeks is Gert Beyers
Gert, beste wensen voor het nieuwe jaar. Is er iets dat we je specifiek mogen toewensen voor 2020?
Gert: gewoon een goede gezondheid , met de feestdagen wordt er al zeer gemakkelijk ‘ een goede gezondheid ‘ gewenst. Maar gewoon even bij stilstaan : ‘ een goede gezondheid ‘ betekent zeer veel, en dan nog het meest voor de mensen die al eens ziek zijn geweest. Een gezonde persoon weet niet half hoe gelukkig die moet zijn, en vooral genieten van het mooie leven.
Mooie woorden. Wat is jouw functie binnen het roparun team?
Gert: ik heb de rol van fietser – navigator op mij genomen.
Je bent onze eerste navigator die we interviewen. Dus kan je ons even toelichten wat een navigator juist moet doen tijdens het roparun weekend?
Gert: een navigator zit mee in het busje dat de lopers verder weg brengt tijdens hun loop blok. Hij moet ervoor zorgen dat de lopers , en de fietsers de juiste route volgen. Maar evengoed het parcours en het draaiboek van Roparun vooraf eens goed moet bestuderen. Zo zijn er een paar grote stukken waar geen gemotoriseerd vervoer de looproute mag volgen. Dus zorgen dat er dan voldoende fietsen en lopers daar zijn om dat stuk in run-bike-run te doen.
​
Waarin verschilt ons team trouwens van die 300 andere teams die zijn ingeschreven?
Gert: Oei, een moeilijke. Maar ik denk vooral het feit dat voor ons de personen die het lopen voor zich gaan nemen, al als 1ste gekend waren. Bij alle andere teams zijn dit de moeilijkst in te vullen posten.
En natuurlijk omdat we elkaar al zovele jaren kennen, en tesamen voor deze uitdaging willen gaan. Niet voor niets dat onze team naam ‘ Kalmthoutse loopvrienden’ is.
Wanneer hoorde je zelf voor het eerst van roparun?
Gert: ik denk al van in 1998, toen ik in Putte Kapellen ben komen wonen. De 1ste jaren liepen ze van Rotterdam naar Parijs en het leuke was toen dat ze bij valavond door Putte kwamen gelopen, voorbij ons huis. Ik ben iemand die veel met organiseren bezig is en dan trekt zo een groot evenement wel mijn aandacht. Zeker als er ook nog sport en gezondheid aan elkaar gekoppeld worden.
Sinds 2002 ben ik ook lid van de Lopersgroep Putte. Ook hier lopen er enkele leden tussen die al met de roparun mee gelopen of gefietst hebben. Dus nieuw is de Roparun zeker en vast niet, maar toch kijk ik er enorm naar uit om hier mee aan deel te nemen met onze Kalmthoutse loopvrienden.
En zijn er zaken waar je specifiek naar uitkijkt?
Gert: die situeren zich toch vooral op 2 niveaus:
Enerzijds het totaalconcept: bij een roparun komt er veel bij kijken. Heel wat organiseren vooraf, en ook het weekend op zich. Hopelijk blijven we van pech gespaard en gaan we een leuk, en sportief weekend tegemoet.
En anderzijds meer specifiek voor mij persoonlijk: om voorbij mijn eigen huis op een zondagnacht voorbij te fietsen. Hopelijk staan er wat familie en vrienden in Putte om ons door de laatste nacht en de laatste 100km aan te moedigen.
Tenslotte uiteraard ook de vele goede doelen. We hebben net music for life gehad, maar dit is weer heel iets anders, maar toch ook weer hetzelfde. Geld ophalen om dan de zorg en behandeling te kunnen verbeteren in de strijd tegen een oneerlijke ziekte.
Zijn er facetten waar je toch een beetje schrik/ontzag voor hebt in het concept?
Gert: de omvang. Op zich heb ik er al veel over horen vertellen, maar eens je beslist om er mee in te stappen begint het wel echt ‘echt’ te worden.
Reken maar uit: Één team bestaat uit 20 tot 25 personen, en dan een 350 tal teams en een massa aan vrijwilligers dat samen onderweg is.
Welke goede doelen liggen je nauw aan het hart?
Gert: uiteraard alles tegen kanker, maar zeker gezien mijn eigen medische voorvallen toch ook alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft. Veel ,zeer veel dus. Maar elk goed doel is een goed doel op zich, zolang we er meer aan kunnen doen, en erdoor vooruit geraken tegen de ziektes, dan is alles de moeite. Dan zien we er graag voor af.
Bedankt voor je tijd Gert
